Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az első szavak

2010.02.19

Az első szó, amit kimondunk, fontos mindenkinek. Legyen az mama, papa, baba, pápá, mindegy. A beszélni tanuló kisgyermek felfedezi a világot, önmagát, az okos felnőttek meg őt, és az ő alakulgató világát. Olyan szépen kezdődik minden! A szavak úgy nyilnak ki, mint a virágok. Szirom minden szó, amire mint méhecskék, rászállunk, megmosolyogjuk és szinte belekapaszkodunk, mint vékony fonálba, ami összeköti a lelkeket. Arra kérjük a gyermekeket, hogy ismételjék el újra, meg újra a betűkevert szavakat, mert tele van kedvességgel, bájjal, s talán úgy ahogy ő ejti ki, soha senki nem tette és nem is fogja.
Pőci, nokszi, tánéj, csanti, fufu, mind az első óvatosan kiejtett szavak közé tartoznak. De jó hallani őket! Az okos felnőttek mosolyognak és várják az újabb szavakat, amelyek az idővel tisztulnak.
A szavakból mondatok lesznek, eleinte rövidek, de nagyon fontosak. "Mi ez?" vagy "Ez mi?" - hallatszik egyre gyakrabban, és bár néha fárasztó a sok-sok válaszolgatás, a gyermekek szeme csillog, kiváncsian várja, mit is fog mondani az okos felnőtt, aki már a magas asztalt is feléri. Lehet ilyenkor nem felelni?

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.