Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ember tervez (2010, február 20 )

2010.02.20

E héten egyetlen tervem sem úgy alakult, ahogy elképzeltem. Szemészetre, fogászatra kellett volna mennem, de elromlott az intézet autója. Helyette hol kötöttem ki? Naná! A bújós plázában. Azért bújós, mert amikor sûrûn bejártam oda, kiszemeltem egy sarkot, ahol várakoznom kellett erre-arra. Ám ezúttal más teendõk akadtak, olyasmik, amik jócskán megnyitják az agyonhasznált pénztárcákat. A plázában tömeg volt, azonban a bevásárló kosarak alig ringattak egy-két árut. A miénk is lazára vette a figurát. Ahogy a vásárlásnak mondott szemlélõdést gyakoroltuk, a barátnõm a fülemhez hajolt. Kezét szája elé téve súgta.
- Képzeld, mit láttam! Egy férfi keresztett vetett, amikor észrevett téged. Vajon miért?
Meglepõdtem és töprengeni kezdtem.
- Vagy félelem töltötte el, vagy gyorsan imádkozott magában - feleltem.
Nem sokkal késõbb újra megláttuk õt. Kirakatokat nézegetett, de amint elhaladtunk mellette, a nyomunkba szegõdött. Izgalmas volt. Egyszer csak meghallottuk, hogy magában beszél és akkor leesett a tantusz. A férfi sérült volt. Lám, én is milyen könnyen beleesek az elõítélet csapdájába, pedig edzettnek véltem magam.
A vásárlás alatt végig nyugtalanul lavíroztam a sorok közt. Egyfolytában éreztem a légkondi hatását, amivel csintalan lencséim a világért sem akartak megbékélni. Érdekes figura lehettem, nemcsak azért mert napszemüveg csámpázott az orromon, mintha a Bahamákon üdülnék, hanem azért is mert10 percenként csöpögtettem a szemembe és iszkoltam arról a helyrõl, ahol a huzat forgószelet játszott. Legalábbis nekem. Ezt a megtiszteltetést "opárdon" kihagytam volna.
Vásárlás után dühösen mentem el a Libri elõtt, pedig úgy vágytam körülnézni a könyvek közt! Be se kukkantottam enyhén sértõdötten, biza azért se mondom nekik, hogy drágáim, úgyis jól tudják magukról.
Aztán irány haza. Szemerkélõ esõ fogadott, és fáztam. Hazaérve boldogan díjaztam a meleget. Azok a hajléktalanok jutottak eszembe, akiket az úton láttam, és ismét megállapítottam, a sok rosszban is akad jó.